Artikel

Guide: Ventilationsalarm og indeklima

Har du modtaget en besked, om at du ikke lufter tilstrækkeligt ud? I denne artikel vil vi forklare om alarmen, om indeklimamåleren og om udluftningsteknikker. Hvis du stadig har spørgsmål eller er utilfreds med måleren, er det administratoren af ejendommen, du skal kontakte. 

Hvorfor har jeg en ventilationsalarm?

Ejendommens ejer, eller administrator, har valgt at udstyre din bolig med en indeklimamåler. Den kan alarmere ved dårligt indeklima, f.eks. ved mangelfuld udluftning.

Fugtmåler

Indeklimamåleren er en diskret hvid måler. Den hænger i ca. 175cm højde.

For dig som beboer, synliggøre måleren dårligt indeklima, så du kan leve i sundere omgivelser.

Der er også en økonomisk fordel ved at lufte godt ud. Fugtig luft er nemlig dyrere at opvarme.

Vi i Wise Home leverer måleren og alarmsystemet, men vi står ikke for at slå ventilationsalarmen til eller fra i dit hjem. Det er derfor din administrator, du skal kontakte, hvis du oplever problemer.

Hvordan måles indeklimaet?

Måleren i dit hjem måler den relative fugtighed og temperaturen. Med dem kan vi beregne et estimat på den absolutte fugtighed, altså hvor meget vand målt i gram der er i luften per kubikmeter.

Forskellen på den relative og den absolutte fugtighed er at den relative ændrer sig med temperaturen, da varm luft kan indeholde mere vand end kold luft.

Vi sammenholder den indendørs absolutte fugtighed med den udendørs for at beregne hvor meget fugt der er tilført indenfor af fx mennesker, tøjtørring, planter osv. Denne værdi giver et godt billede af om der luftes nok ud i forhold til hvor meget fugt der tilføres.

Man kan sagtens lufte ud selv om det er meget fugtigt udenfor, da den kolde luft udendørs varmes op når den kommer ind og dermed falder den relative fugtighed i den luft til et lavere niveau end den luft der allerede var indenfor.

Udluftningsteknikker

Den mest effektive måde at lufte ud på er kortvarige store udluftninger af 5-10min – 2-3 pr dag. Hvis du kan lave træk, er dette særligt effektivt.

Ulempen ved at udlufte f.eks. 2 timer, imens du er ude at handle, er at overfladerne i dit hjem kan blive nedkølet. Det vil derefter kræve meget mere energi  at opvarme dit hjem igen.

Hvis du kun oplever problemer med fugtigheden på badeværelset, kan det være en idé at åbne døren efter dit bad. Hvis du lader døren være lukket, vil fugtigheden kun falde langsomt. Hvis du åbner døren vil fugtigheden falde hurtigt, fordi indeklimaet i resten af hjemmet udligner det.

Undgå at tørre tøj i hjemmet. Hvis du alligevel bliver nødt til det, bør du være mere opmærksom på udluftning.

Følg med i dit indeklima online

Du kan finde dine målinger på beboerplatformen, under “ventilation”.

Billede af beboerplatformen

Ventilationsgrafen giver indsigt i hvordan indeklimaet udvikler sig i de forskellige rum i dit hjem. Du kan selv tilpasse perioden øverst på siden. Hvis din administrator har slået ventilationsalarmer til, vil du modtage en alarm når du rammer det gule, eller det røde, område.

Jeg har gjort alt det, men får stadig alarmer

Hvis ingen udluftningsteknikker kan løse dit problem, bør du kontakte din administrator.